2010. november 24., szerda

Kommunális adó Ócsán

A ma délutáni (2010-11-24) képviselő testületi ülésen a képviselők 5-4 arányban, név szerinti szavazással a helyi kommunális adó bevezetése mellett döntöttek.

Inczeffy Szabolcs képviselő Úr Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési szabályzata(SZMSZ) 46§ 1. (b) ill. (c) pontjaira hivatkozva-

(1) Lakossági fórumot kell tartani különösen:
a.) a település városrendezési szabályzat, valamint a szabályozási tervek elfogadását megelőzően;
b.) az önkormányzat által bevezethető új helyi adónem bevezetését megelőzően;
c.) a lakosság életkörülményeire jelentősen ható döntések előkészítésekor,
e.) az állampolgárok, és a társadalmi szerveződések közvetlen tájékoztatása céljából.


- lakossági fórum kezdeményezését javasolta. Ezt jegyző úr kiegészítette azzal, hogy a kommunális adó egy régebben bevezetett adónem, ami az utóbbi években nem volt, tehát újra visszahozzák, ami nem egyenlő azzal, hogy új-eddig be nem vezetett- adónemről lenne szó.

Tehát a testület könnyedén megszavazta.


Én továbbra is azt mondom, hogy amennyiben a polgármester úr és az alpolgármester úr illetménye illetve költségátalánya nem a maximum lenne, ha ők is jeleznék a lakosság felé, hogy muszáj meghúzni a nadrágszíjat, akkor talán(!) elfogadható lehetne a kommunális adó (újra) bevezetése, de így nem tartom hitelesnek az indokokat.

Hogy mindenki tisztában legyen a kommunális adó fogalmával:



Az önkormányzat a magánszemélyt akkor kötelezheti kommunális adó fizetésére, ha a magánszemélynek az önkormányzat illetékességi területén
        - lakás vagy más, nem lakás céljára szolgáló építmény, továbbá
        - beépítetlen belterületi földrész van tulajdonában.
Az a magánszemélyt is kötelezheti az önkormányzat kommunális adó fizetésére, aki nem magánszemély tulajdonában álló építmény vagy telek bérleti jogának jogosultja (bérleti joggal rendelkező magánszemély).

a) Fizetésre kötelezett
  • aki(k) a naptári év első napján az építmény tulajdonosa(i), vagy
  • a vagyoni értékű joggal terhelt ingatlan esetén az annak gyakorlására jogosult, vagy
  • bérleti joggal rendelkező magánszemély
b) Alapja
  • az önkormányzat közigazgatási területén lévő
    - építmény db
    - telek db
    - bérleti jog
c) Mértéke
  • a helyi önkormányzat képviselőtestülete által alkotott adórendeletben foglaltak szerint Ft-ban meghatározott

Remélem, hogy az adó pontos összegben való meghatározásakor azért tekintettel lesznek:
-az egyedül élő idős emberekre
-azokra, akik 4 vagy több kiskorú gyermeket nevelnek
-akiknek nincs munkahelyük

Érdeklődve várom a "nép" reakcióit....

36 megjegyzés:

  1. És cégekre, vállalkozásokra is vonatkozik ez az új adónem? Az ipari jellegű külterületi ingatlanok után is fizetni kell? Kicsit Fletó utánérzésű gondolkodásmód...

    VálaszTörlés
  2. Én csak azt szeretném kérdezni, hogy honnan értesülnek már az nap az ülésen történt dolgokról? tudtommal a blog szerkesztők közül senki sincs benne a testületben vagy igen?

    VálaszTörlés
  3. És vajon a közmeghallgatásra hol és mikor lehet írásban feltenni a kérdéseket, persze névnélkül?

    VálaszTörlés
  4. Külterületi ingatlanokra nem vonatkozik az adó.

    Másik: onnan értesültem, hogy a testületi ülés nyilvános és ott voltam.

    Harmadik: nem szerkesztők, ezt az oldalt csak én csinálom és minden leírt dologért vállalom a felelősséget is.

    VálaszTörlés
  5. Remélem előbb-utóbb a levegőadót is bevezeti az önkormányzat. Minek éljen az ócsai, lényeg, hogy ők ellegyenek! Olyanok, mint a rákossejt, ami a saját gazdatestét teszi tönkre, a maga haszna, megélhetése miatt! Undorító!!!!

    VálaszTörlés
  6. Nem értem ezt a felháborodást. Ha valaki venné a fáradalmat, rájönne hogy nagyon sok községben és városban van ilyen adó még ha nem is ezen a "régi" néven. Egyébként bárki odamegy és csak úgy felajánl x forintot, na persze, az emberek erről híresek. Illetve miért kellene kivételt tenni vagy kevesebbet fizettetni a több gyerekes családokkal, mindenki annyi gyereket vállaljon, amennyit el tud tartani és fel tud nevelni bármilyen megszorítások mellett.

    VálaszTörlés
  7. Én még egyszer hangsúlyozom: nem lenne bajom a kommunális adóval, csak mellette mutassanak példát a vezetőink. Ne úgy kérjenek tőlünk plusz bevételt, hogy közben maguknak a maximumot adják!

    Evidens, hogy be kell vezetni, szükség van rá, de nem így...

    A többgyermekes családokkal szembeni adómentességet továbbra is fenntartom, nyilván amikor bevállalták gyermekeket nem számíthattak a mostani állapotokra. Ott biztosan gondot jelenthet évi 5-10 ezer forint plusz kiadás, mint ahogy az egyedülálló időseknél is.

    VálaszTörlés
  8. Hát igen magukon persze nem spórolnak a kedves város vezetők! Pont erről szerettem volna névnélküli kérdést írni nekik a közmeghallgatásra, vagy aki megmeri kérdezni személyesen annak megköszönném ha megtenné. Kérdeseim lennének: miért kellett az alpolgármesternek egyáltalán fizetést kapni, ha társadalmi megbizatású és nem főállású, Miért kellett 14 új laptopott venni(az előző laptopok hová lettek? ) a képviselőknek? Miért kellett előzetes engedély nélkül újra bútorozni polgármester úr szobáját és mennyibe került ez? Hogy lehet az hogy miközben tavaly a hivatalban elbocsájtások voltak, idén nem rég új munkatársat vettek fel a pénzügyre? Kedves Péter te tudod ezekre a választ, mert én nem .

    VálaszTörlés
  9. És annak üzenem aki azt írta, hogy mindenki annyi gyereket vállaljon amit el tud tartani, az nem biztos hogy anómikor vállalta őket akkor ilyen körülmények között élt. pl. azóta munkanélküli lett....

    VálaszTörlés
  10. A munkanélküli a kevesebbet fizetők közt volt, ha elolvastad a fő cikket. Én sem azt mondtam, hogy a hivatalon belül pedig két kézzel szórják a pénzt. Az én szüleim egy innen nagyon messze lévő faluban laknak és ott mégis van nem egy olyan képviselő aki lemond minden juttatásáról, köztük az alpolgármester is, de ez itt soha nem fog megtörténni. Én nem rég lakok itt, nem is ismerek szinte senkit, de akik ezt a vezetőséget megszavazták biztos nem ebben az évben költöztek ide, akkor nem voltak vele tisztába, hogy kire adják le voksukat??

    VálaszTörlés
  11. Hát igen, én nem ezekre a képviselőkre és nem erre a polgármesterre szavaztam, mivel őket már túl jól ismerem, de a többség rájuk voksolt.Nem tudom miért, talán felkéne nyitni az emberek szemét a pénzszórásra, habár a tavalyi ÁSZ v izsgálat eredménye is fennt volt a honlapon csak szerintem sok embernek nincs internetje így nem tudott róla, ahogy talán arról sem hogy idén milyen felesleges pénz kidobások történtek....

    VálaszTörlés
  12. Remélem, hogy az adó pontos összegben való meghatározásakor azért tekintettel lesznek:
    -az egyedül élő idős emberekre
    -azokra, akik 4 vagy több kiskorú gyermeket nevelnek
    -akiknek nincs munkahelyük


    ezt a bejegyzést Magyar Péter írta az elején, de ez még nem azt jelenti hogy apl. a munkanélkülieknek nem kell adótfizetni Ócsán

    VálaszTörlés
  13. Így van, ezeket csak remélem, hogy figyelembe veszik.

    Az adó összege és az esetleges kedvezményeknek, mentességeknek a meghatározása még nem készült el.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Péter !
    Megtennéd, hogy valakit megbízol azzal, hogy a közmeghallgatáson tegye fel a tisztelt vezetőknek ezeket a kényes kérdéseket? pl. irodabútor vásárlás, laptop vásárlás, új ember felvétele, alpolgármester miért a legnagyobb összeget kapta? Én sajnos nem tehetem fel ezeket.

    köszi.

    VálaszTörlés
  15. Nem szerencsés ara hivatkozni, hogy a szomszédot is meglopják, ezért viseljük el magunk is. Nem is szeretem azt, ahogy talán mások sem, ha a megsarcolásunk mellett szólnak, akként, hogy fogadjuk el a kivetést, mert máshol már van ilyen. Ezek a névtelen agitátorok akkor fizessék be azok részét, akik ezt ellenzik. Ez esetben fogadható el a példabeszédük. Különben ne akarjanak másoknak több terhet róni.
    Azt sem szeretem, ha arra hivatkoznak, hogy egy másik helyen már adóznak. Nem szeretem, ha más rossz példájával jönnek elő, mert ez soha nem visz előre. Némely embertől soha nem hallani, jó példát, miszerint a szomszédos községben már évek óta jobb a közlekedés, vagy hogy ott nem a sárban és sötétben kell a buszhoz menni, vagy hogy itt- és ott fedett buszmegállók vannak, amott meg kerékpárút. Erről rendre megfeledkeznek, vagy ez nem érdekli őket.
    Szülőkként sem arra hivatkozik az ember, hogy jól van gyerekem, nem baj, hogy megbuktál, mert a szomszéd gyerek már évek óta osztályt ismétel.
    Szóval, maradjunk csak a jó példáknál, a vagdalódzás helyett. Elvégre az sem általánosan elfogadott, hogy a legnagyobb kanállal merítsenek a közös vagyonból azok, akik másnap a pénzhiányra hivatkozva szavazzák pénzbüntetésre a korábban rájuk voksoló városlakót.
    Más dárdájával ne verjük már a csalánt.
    Végezetül csak kérdezem, ha ennyire nincs pénz, akkor miért kellett 3,2 millióért laptop, a legmagasabb illetmény lehívása, a költségátalány maximuma? Miért nem lehetett volna szerényebben, nekifogni a pénzköltésnek, ha már ennyire nehéz a helyzet Ócsán?
    Érdekes Dönti Károly véleménye, miszerint volt már Ócsa nehéz helyzetben, de Ő még akkor sem gondolt a kommunális adó bevezetésére, amikor a villanyt akarták kikapcsolni a Hivatalban. Ő ellene szavazott, ahogy még páran, de végül alul maradtak.
    A polgármesternek állítólag szüksége van erre a bevételre. Mint ismert, ezt elfogadták.

    VálaszTörlés
  16. Névtelen 15:00 válasz.

    Természetesen megkérdezem, nem "adom ki" másnak.

    A válaszok egy részét talán magam is tudom prezentálni feléd, sokkal értelmesebbet úgysem kapnánk az illetékesektől. Tehát:

    Irodabútor. Nagy valószínűséggel az előző polgármester ízlése, bútor és színvilága nem tetszik az új polgármesternek, ezért saját elképzelése szerint alakította azt át.(Az összegről nem tudok) Ha ez kell a sikeres munkához, ám legyen...

    Laptop. 12 db-ot vásároltak, nem csak a 9 tagú testületnek, de a jegyzőnek, pénzügyi iroda vezetőnek és titkárságnak is van saját gépe, hiszen ők is részt vesznek a testületi üléseken. Kényelmesebb és gyorsabb vele a munka...(Nincs ezzel baj, csak előző ciklus gépei is megvannak az újraválasztott képviselőknek, ergo továbbra is feleslegesnek érzem a beszerzést.)

    Alpolgármester. A társadalmi megbízatású alpolgármester illetményét is törvény szabályozza, minimum és maximum értékek között, ezt már ecsteltem egy korábbi cikkben. Ennek ellenére az alpolgármester lemondhat az illetményről vagy az illetmény minimumát is kérheti, ha akarja...

    Polgármester. Illetményét szintén törvény szabályozza, a testület nem szavazhat meg Bukodi Úrnak például alacsonyabb illetményt, mint az előző ciklusban az alpolgármesteri illetménye, kivéve ha Ő ezt külön kéri.

    VálaszTörlés
  17. Inczeffy Szabolcs képviselő át sem vette a laptopot.
    Viszont felajánlotta az Egressy Gábor Szabadidő Központnak.
    Sajnos ez sem igazán úgy sült el, ahogy kellett volna.

    VálaszTörlés
  18. Hát igen gondoltam, hogy mindent megtudnak indokolni, de akkor is rosszul esik, hogy szerintem pl. feleslegesen vettek új laptoppokat és ha csődközeli állapotban van az önkormányzat(ezért volt pl. tavaly is létszám leépítés a hivatalban) akkor minek ez a felesleges költekezés ? És ha másokat leépítettek akkor most miért vettek fel új dolgozót?

    VálaszTörlés
  19. Az egyik Kedves reagálónak csak annyit szeretnék üzenni, hogy azért a felháborodásom, mert így is szinte csak azért keres az ember, hogy a számláit be tudja fizetni. Erre mondvacsinált indokkal sajnáltatja magát, és adókat vezet be az Önkormányzat a saját jóléti kiadásai fedezése miatt! Kétszínűség és undorító! Ráadásul még hülyének is néznek! Én egyébként azt sem tartom elfogathatónak, hogy azért vesz új bútorokat a polgármester, mert az eddigi nem tetszik. Ez nem egy lakás, hogy az előző tulajdonos dolgait kidobálom. Ez egy hivatal, és egy polgármester a rábízott település teendőivel foglalkozzon, és ne azzal, hogy milyen bútoron kávézik. De talán akkor lehetne ezt elfogadni, ha a saját (nem kevés) fizetéséből szponzorálná, és nem az enyémből! Nekem sem vesz senki, semmit!

    VálaszTörlés
  20. Nem is tudom miért nem vagyok meg lepődve alsó felső szinten ez az ámokfutás megy.Hol voltak a kedves szavazók akkor amikor az x -szelni kellet.Most mindenki méltatlankodik.Én sem ezt a lovat akartam.Már előre látni lehetett ,hogy ez lesz.Sajnos.

    VálaszTörlés
  21. Teljesen tök mindegy kire x-el az ember, ha az egyik kutya, másik meg eb. Ráadásul csak utólag derül ki. Az a baj, hogy csak addig vagy Tisztelt állampolgár, míg rá nem szavazol! Sajnos Ócsa is azon települések közé küzdötte fel magát, ahol a Polgármester még véletlenül sem a lakosság érdekeit képviseli!

    VálaszTörlés
  22. Az utóbbival nem értek egyet, rossz beidegződés, mert rossz példát láttunk. Miért nem hiszi el senki, hogy van aki dolgozna is polgármesterként...? Ezen kellene változtatni, van még 4 év...

    VálaszTörlés
  23. Na, ja! És természetesen te lennél a minden erejét a városért ingyen polgármester. Hatalmas tapasztalatod lehet, és gondolom biztos anyagi háttered!

    VálaszTörlés
  24. Miért is ne, lehet olyan polgármester aki tesz is a városért.Ezt a gárdát már ismerjük egy pár éve.Meg lehet nézni mi gyarapszik,ők vagy a város? Nem a tapasztalat számít hanem e tenni akarás. Vannak még jó emberek és ebben hinni kéne.

    VálaszTörlés
  25. Nincs hatalmas tapasztalatom. Ezt soha nem is állítottam, de egyben biztos lehetsz: ha van laptop, akkor nem szavaztatok meg újabb 12-t 3.200.000-ért, ha tudom, hogy szükség van a kommunális adóra és szeretném bevezettetni, akkor nem fogadom el a maximum illetményt és maximum költségátalányt(egyébként azt senki sem kérte vagy mondta, hogy ingyen dolgozzon), 2 hónap alatt meg tudok írni egy köszöntőt a város honlapjára...

    Bár téged valószínűleg semmivel sem tudlak meggyőzni és nem is szeretnélek. Nem voltam rámenős az ajánlószelvények gyűjtésénél illetve a kampányban sem. Az eddigitől más felfogást és alternatívát tettem az emberek elé, ami nem fogta meg őket. Ettől még nem érzem úgy, hogy hibáztam volna, és a bizalmatlanságod sem értem. Valamivel megbántottalak? Személyes bajod van velem?

    VálaszTörlés
  26. Nem sokan voltak a közmeghallgatáson, és azon kevesek közül sem tette fel senki a kényes kérdéseket(még Péter te sem) hogy miért költekezett a hivatal(laptop vásárlás, új bútor) ezek szerint senki nem meri ezeket a kényes kérdéseket megkérdezni, bár most már mindegy úgyis elszórták ezt a pénzt.És én sem értem miért kellettek az új bútorok, hiszen ha valaki belép 1 új munkahelyre ott sem kap új bútort főleg ha nincs rá pénz...kivéve Ócsán ahol lassan csőd van....

    VálaszTörlés
  27. Én azért nem kérdeztem meg, mert a 30 ember közül még arra sem reagáltak, hogy kommunális adó lesz Ócsán... Szerintem rosszindulatúnak és kötözködésnek vették volna a megjelentek. Sajnos.

    VálaszTörlés
  28. Ez is igaz, végül is azok közülakik ott voltak senkit nem zavart az adó bevezetése.
    Nem láttam ott az aláírás gyűjtő uriembert(most nam akarom leírni a nevét, mert más honlapon már úgyis megnevezték szegényt, szerintem teljesen jogtalanul, ha egyszer névnélkül szólal meg az ember, miért kell nevesíteni) azt hittem ő majd megkérdezi a költekezés okát, de nem is láttam a közmeghallgatáson.

    VálaszTörlés
  29. Ketten gyűjtöttük az aláírást és bent voltunk a szerdai testületi ülésen is. Mindketten fel is szólaltunk, ezt a jegyzőkönyv tartalmazza.

    Pénteken nem tudott eljönni, de tájékoztattam róla, hogy igazából nem maradt le semmiről. Egészen biztos, hogy hasonlóképpen hozzám, nem kérdezte volna meg, amikor látja, hogy igazából az ott lévőket még az adó sem zavarja, a tájékoztatás hiánya miatt pedig fordítva sült volna el a kérdés.

    Egyébként mindenkinek akit érdekel figyelmébe ajánlom a könyvtárban tárolt jegyzőkönyvi anyagot a testületi ülésről, abból sok kérdésre választ kaphat...

    VálaszTörlés
  30. Ez megint egy szokásos magyarázkodás! Megígértem, de nem tettem fel a kérdéseket, mert.... Nem zavar, hogy állandóan másokra hivatkozol? Azért nem kérdezel, mert a többiek nem reagálnak semmire?! Kész röhely! Ezek szerint csak akkor nagy a szád, ha veled egyetértő közösségben hablatyolhatsz?

    VálaszTörlés
  31. Nem ismersz, ha úgy gondolod ilyen vagyok.

    Én továbbra is jó döntésnek tartom, hogy nem kötekedtem.

    VálaszTörlés
  32. 2010.november29.1815.Bocsika te mért nem mentél és tetted fel a kérdéseket? ha tudtad ,hogy lesz közmeghallgatás.Sokan nem tudtak róla mert olyan nagydobra nem volt verve.

    VálaszTörlés
  33. A városban sok helyen ki volt plakátolva a közmeghallgatás pl. postánál is, ugyhogy nem mondhatja senki hogy nem tudott róla.Aki olvasott róla az szólhatott volna másnak is, de úgynéz ki Ócsán keveseket érdekelnek a közügyek.

    VálaszTörlés
  34. Fele igaz, fele nem.

    Valóban kevés embert érdekelnek a közügyek, de a "sok helyen ki volt plakátolva" az nem egészen igaz, ráadásul a Postánál, Okmányirodánál vagy éppenséggel a Polgármesteri Hivatal előtti hirdetőtáblát nem mindenki nézi, meg eleve nem feltűnő a használt bicikli és az ingyen elvihető kiscicák mellett.

    Mint, ahogyan a neten is kevesen lépnek fel az Ócsa honlapra.

    Ez nem a 21. századi tájékoztatás. Hiányzik az újság...

    VálaszTörlés
  35. Az ez elötti negyedik megjegyzésedre: De, ismerlek! Mentségül felhozni részedről azt, hogy jó döntés, hogy nem kötekedtél, nevetséges. Ha az igazságot mondod, az nem kötekedés! Mivel én is jelen voltam, tudom, hogy mindenki szólhatott és választ is kapott! Te ezek szerint kötekedni mentél, de nem volt táborod aki mögé bújva megtehetted volna.

    VálaszTörlés
  36. Nem ismersz, talán láttál már, de nem ismersz.

    Sosem bújtam tábor mögé, hogy elmondjam a véleményem, vagy kötekedjek, vagy feltegyem a kérdésem, de ezt te nyílván nem tudod, hiszen nem ismersz.

    Bár a névtelenség homályába bújva azt állítassz vagy mondassz rólam, ami éppen jólesik.
    Ha ebből ki tudsz lépni, akkor szívesen elmesélem neked, ezeket a kérdéseket mikor és hogyan tettem fel, illetve mik voltak rá a válaszok. Keress meg.

    VálaszTörlés