2012. március 13., kedd

Csak a díjak emelkednek...

Sokszor, sok helyen hallani, hogy az ócsai lakosok háborognak a magas víz-és csatornadíjak miatt, de ez sajnos megmarad az utcai viták szintjén.  Hiába a puffogás, a nemtetszés, érdemi lépést, cselekvést nem von maga után. Joggal kérdezhetjük azt is, hogy a képviselő-testületben helyet foglaló néhány képviselő, köztük polgármesteri álmokat is dédelgetők, ha már a programjukban külön kiemelték a víz-és csatornahálózat helyzetének rendezését, akkor most miért nem tesznek érdemi lépéseket? A decemberi közmeghallgatáson is rákérdeztem, miért szükséges közel 6%-kal megemelni ezeket a díjakat, miközben a környéken így is Ócsán a legmagasabbak? Nem tudok még egy települést mondani, ahol a 4,2 %-os infláció mértékét meghaladó emelést fogadott volna el  a képviselő-testület. Ráadásul, így Ócsán a víz-és csatornadíj együttesen 816 forint/m3 január 1-től. Ugyanez az ár például a szomszédos Inárcson 612 forint. 


Sem a közmeghallgatáson, sem máshol a testület tagjai közül, egy ember nem akadt, aki szintén hangot adott volna annak a ténynek, hogy bizony a DHRV nem a legjobb opció a városunknak. Kicsit utána is néztem, ugyan mit írnak a Dunaharasztiban élők, akik jobban ismerik a Kft-t és annak vezetését. Érdekes oknyomozó cikkre bukkantam a Magyar Hírlapban, melyet Lánczi Richárd jegyez
Dunaharaszti város szocialista polgármestere megválasztása után az addig teljes egészében önkormányzati irányítású közműszolgáltatásba új befektetőt vont be. A cég éppen csak nyereséges, bár a közüzemi díjak a tulajdonosi szerkezet változása után átlag 85 százalékkal emelkedtek. 
 Dunaharasztinak 2002-ben szocialista polgármestere lett Dr. Szalay László személyében (a mai napig ő a polgármester). A városvezető első döntései között szerepelt a Haraszti Vízközmű Kht. átvilágítása. A vizsgálat végeredményeként az addig százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló Kht.-t a veszteséges üzemeltetésre hivatkozva megszüntették, majd létrehozták a Dunaharaszti Regionális Városüzemeltetési Kft.-t (DHRV Kft.). Az ötvenegymillió forint jegyzett tőkéjű cégbe új befektetőt is bevontak. A megváltozott szerkezet szerint az önkormányzat 51 százalékot birtokol, míg a társként beszálló Bíró Vencel és ifj. Bíró Vencel pedig 49 százalékot vásárolt meg a DHRV-ben 24,9 millió forintért. Az új társaság a régi, főkönyv szerinti több mint 90 millió forint értékű vagyont 32 millió forintért vett át, ami ellen az egykori kht. igazgatója több esetben is szót emelt. A társasági szerződés érdekessége, hogy az ügyvezetőt a kisebbségi tulajdonosok jelölhetik, és visszahívni csak háromnegyedes többséggel – gyakorlatilag sehogy sem – lehet. A felügyeletet az önkormányzat a háromtagú felügyelőbizottságból két fővel gyakorolja. Bár a testületben három közgazdász végzettségű képviselő is dolgozik, ennek ellenére két teljesen más területen tevékenykedő – esztergályos, zöldséges – tag látja el a felügyeletet a cégben. Az ügyvezető most is ifj. Bíró Vencel. A cég rövid időn belül milliárdos forgalmú vállalkozássá nőtte ki magát, ugyanis az összes közműszolgáltatást – víz, szennyvíz, szemétszállítás – bevonták a DHRV-be. A közüzemi díjak az elmúlt öt évben csaknem kilencven százalékkal emelkedtek. Ennek ellenére a vállalkozás csak szerény eredményeket képes produkálni, mérlege szerint a megnövekedett bevételt rejtélyes költségnövekedések emésztik fel. Egy 2004-es, a DHRV Kft. és az önkormányzat közötti koncessziós megállapodás szerint bizonyos építési, bontási, útkarbantartási, csapadékcsatorna-tisztítási munkálatokat, évi 60-100 millió forint értékben kiszerveznek a közbeszerzés alól. Ezeket korábban, többnyire alvállalkozóként a jelenleg ukrán tulajdonban lévő Malaro Kft. végezte. Az önkormányzati lap kiadását egy Bristol Solution nevű vállalkozás végzi, amelyet részben egy offshore cég tulajdonolt, Proginfo International néven. Ez vált a DHRV Kft. informatikai és marketing partnerévé is.
A helyiek szerint a cégből történő gigászi pénzkiáramlás többek között ezeknek a megrendeléseknek és a furcsa gazdálkodásnak köszönhető. 
Aki Dunaharaszti és Ócsa vonatkozásában azonosságokat vél felfedezni, nos az nem jár messze az igazságtól. Érdekesség az is, hogy alpogármester úr azzal a válasszal indokolta a 6%-os emelést, hogy a cég rengeteg pénzt fordított a víz-és csatornarendszer karbantartására (pl.: víztorony tisztítás), ami felemésztette a bevételeket, és gyakorlatilag nem tudunk nyereségről beszélni. Nehezemre esik ezt elhinni akkor, amikor a szociális lakópark építése kapcsán éppen az volt az egyik kulcsfontosságú momentum, hogy a csatornahálózatunk elavult és puffertározó építésére van szükség. Én inkább azt gondolom, hogy a DHRV rossz gazdálkodása (meg egyes emberek mentalitása) Ócsán sem javult, nálunk is csak a díjak emelkednek.

                                                                            dunaharasztima.hu nyomán 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése