2011. május 15., vasárnap

Mi is történt a FÉG-nél...? /dolgozói levél/


A Fég Konvektorgyártó Zrt. 1,7 Mrd Ft-os hitelállományát, mint követelést megvásárolta a Bajai Borovi Bútoripari és Lakberendezési Kft, amely az MPF Holding tagvállalata.
A Bajai Kft. azonnal felszólította a FÉG Konvektor Zrt-t, hogy a költségekkel immár 1,84 Mrd Ft-ra növekedett tartozást 2011. május 24-ig, végrehajtás terhe mellett fizesse meg. A felszólítás kézhezvételének pillanatában a FÉG Konvektorgyártó Zrt. csődhelyzetbe került, mert nyilvánvaló volt, hogy ekkora összeg megfizetésére a cég nem képes, a követelések összege jelentősen meghaladja a cég teljes vagyonát. A csőd bejelentése helyett azonban a Bajai Borovi Kft. a mai napig is a csődtörvény kijátszására törekedve, egyedi megállapodások keretében próbálkozik a dolgozók elsőbbséggel bíró követeléseit megelőzni.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt vezetése ugyanakkor a Bajai Kft-vel a csődtörvénnyel összhangban, abban állapodott meg, hogy a Bajai Kft. a dolgozók munkabérére és végkielégítésre vonatkozó követeléseit a FÉG a Bajai Kft-nek átadott vagyonából maradéktalanul kifizeti. A Bajai Kft. vezetője az előbbiekkel azonos tartalmú nyilatkozatott tett a dolgozók felé és többek között meghatározta, hogy március, április hónapban a dolgozóktól milyen feladatok elvégzését várja el. A március hónapra járó fizetéseket a megállapodásnak megfelelően át is utalta. Azonban május 10-én, az áprilisi fizetések átutalásának határnapján, a dolgozók előtt bejelentette, hogy az április hónapra járó fizetések, a felmondási időre járó fizetések, és a dolgozói végkielégítések kifizetésétől is elzárkózik, pedig a dolgozók által április hónapban elvégzett munka eredménye nem a Fég Konvektor Zrt-t, hanem a Bajai Kft-t gazdagította. Ugyanis a FÉG számára ebben a helyzetben már nem bír jelentőséggel a tartozás mértéke. A Bajai Kft. számára viszont fontos volt a dolgozók munkájának eredménye, hogy a követelésének minél nagyobb hányadához hozzájusson. Amennyiben nem lesz biztosítva, hogy a dolgozók követeléseit, a csődtörvény szerinti sorrenden, minden más követelés teljesítését megelőzve fizessék ki, akkor csőd- bűntett valósulna meg. Azzal, hogy a munka elvégzése után a munkabért nem fizették meg, a munkavállalókkal szemben elkövethető egyik legsúlyosabb cselekményt valósították meg.
Valójában a Bajai Kft és a FÉG között nincs szerződés, csak egy szándéknyilatkozat. Mára kiderült, hogy a szándéknyilatkozatban foglaltak ütköznek a csődtörvénnyel, amely szerint a jelzáloghitelező is csak a vagyon 50%-ra tarthat igényt. Továbbá azzal, hogy az április után járó fizetést nem utalták át, szintén ütközésbe kerültek a csődtörvénnyel. Ezért a szándéknyilatkozatban foglaltak már nem tarthatók fenn.
A kedden megtartott tájékoztatás szerint a FÉG majdnem minden vagyonát elvesztette úgy, hogy a vagyon eladásra került az MPF követelésért cserébe. A FÉG minden dolgozójának felmondanak a csoportos leépítés bejelentését követő 30 napon belül. A leépített dolgozók közül első körben 40 főt szándékozik átvenni a Bajai Borovi Kft. Ezek mind termelési emberek, se fejlesztési, se pénzügyi területről nem vesznek át senkit. Az áprilisi fizetéseket nem biztosítják, arra hivatkozva, hogy az a FÉG dolga. Azaz abban tudatban dolgoztatták az embereket áprilisban, hogy nem fognak nekik fizetni azért a munkáért, amelynek gyümölcse egyértelműen az MPF Holdinghoz vándorol, hiszen a dolgozók által elvégzett munka eredményeként az MPF Holding gazdagodott, mert a FÉG tartozása kisebb lett feléjük, amely eredmény a dolgozók munkájának hiányában nem jelentkezett volna az MPF Holdingnál. A FÉG kerítésének festése is emelte az MPF Holdingnak átadott vagyon valós értékét. A FÉG számára ugyanakkor teljesen közömbös, hogy végül 1,1 vagy 1,2 milliárd követelése marad az MPF-nek a FÉG felé. Volt olyan dolgozó, akit a leállás alatt is 10-12 órában dolgoztattak, az ő kéréseiket teljesítette. Voltak, akikkel a tűző napon kerítést festetettek. Az elvégzett munka ki nem fizetése, emberek foglalkoztatása annak tudatában, hogy nem fogom őket kifizetni, az egyik betartandó ősi szabály súlyos megszegése. Ez az eljárás súlyosan erkölcstelen! 
 
A Bajai Kft. attól, hogy átvette a FÉG védjegyek és a CE tanúsítványok tulajdonjogát, nem vált jogosulttá gázkészülékek gyártására. Ez pont úgy van mint az autóvezetéssel: Attól, hogy megvásároltad a legújabb BMW verziót, nem válsz jogosulttá autót vezetni. Gázkészüléket gyártani csak működő ISO minőségbiztosítási rendszer mellett és olyan gázkészülékekhez értő szakember gárda alkalmazása mellett szabad, akik garantálni tudják a forgalomba hozott gázkészülékek biztonságát. A gyártónak szerződéses viszonyban kell lennie egy európai gázkészülék tanúsító intézettel. A tanúsító, pedig csak akkor járul hozzá, hogy a gyártó gázkészülékeket hozzon forgalomba, ha a személyzet, a minőségbiztosítási rendszer és az eszközök összessége garantálja a kibocsátott gázkészülékek megfelelősségét. E nélkül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnal le fogja tiltani a Borovi Kft. által forgalomba hozott készülékeket. Az a csapat, amelyiket eddig átvettek, a fenti szempontoknak a legkisebb mértékben sem felelnek meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése